december 12, 2017

Het Haptic Touchscreen van Microsoft

Haptic Touchscreen

Toen Microsoft met de Kinect uit kwam was dat al ontzettend vernieuwend, maar nu proberen ze op de technologisch gebied een stapje verder te gaan. Volgens hun eigen researchblog zijn ze bezig met het ontwikkelen van ‘Haptic technology’, oftewel aanrakings technologie. Het zou binnenkort misschien mogelijk zijn om 3D vormen op een touchscreen te voelen. (!)

De techniek zit uiteraard nog in de testfase, maar tot zover loopt het project vrij goed en belooft veel. Zonder te kijken naar het scherm konden mensen de vorm die werd vertoond op het scherm voelen. Hierna werden ze geblinddoekt en wisten ze nog steeds welke vorm ze op het touchscreen aan het aanraken waren.

microsoft haptic

Het systeem bestaat uit een robotarm met een touchscreen die is ontworpen om de gebruiker feedback te geven over de vorm en structuur van het object dat het op scherm geprojecteerd staat. Hij houdt rekening met van alles, een steen voelt natuurlijk anders aan dan hout. Zelfs de textuur wordt dus ervaren als je dit touchscreen aanraakt. Ook de beleving van weerstand wanneer je tegen een object duwt wordt ervaren.

Als deze techniek volledig ontwikkeld zou kunnen worden zou dit letterlijk een nieuwe revelatie voor blinden en slechtzienden kunnen zijn. Microsoft ziet na het gebruik van deze technologie voor 3D gaming, ook mogelijkheden in de geneeskunde en het onderwijs.

Article Tags

Related Posts